Maak je eigen meubels met spaanplaat!

Spaanplaat

Meubels maken, kun je dat zelf? En hoe doe je dat met spaanplaat? Maar na het lezen van de blog zul je de titel beter snappen! Deze blog gaat namelijk over hoe je je huis een makeover kan geven. Je moet alleen wel bewust nadenken over een makeover, want je wil dingen niet te gehaast doen. Een materiaal als spaanplaat is een goed makeover materiaal, omdat het haast universeel is, maar ook niet te duur. Daarmee kan het voor veel bestemmingen gebruikt worden, maar mocht iets niet goed uitpakken dan heb je niet teveel geld verloren aan dure materialen.

Wat is spaanplaat en wat zijn de voordelen?

Spaanplaat is een hout wat iedereen in zijn leven wel eens is tegengekomen. Of het nou op de middelbare school bij handvaardigheid was of in een meubel van de IKEA, het materiaal wordt veel gebruikt. Het materiaal wordt gemaakt van houtsnippers, die samengeperst worden met lijm. Het materiaal komt in allerlei formaten en diktes, en kan zowel gemelamineerd worden als watervast gemaakt worden. De watervaste spaanplaten hebben natuurlijk al een voordeel: ze zijn watervast. Dat betekent dat ze niet krom trekken als ze blootgesteld worden aan vocht. Ook is spaanplaat goedkoop, lichtgewicht en makkelijk in gebruik.

Hoe gebruik je spaanplaat?

Je kunt de platen gebruiken om meubels te bouwen, planken te zagen of andere toepassingen waar je hout bij nodig hebt. Wel is het materiaal niet vaak gezien als mooi, en daarom zullen niet veel mensen het ‘naakt’ gebruiken. Je kunt dan of gemelamineerd spaanplaat gebruiken waar een mooie glanzende coating op zit, of je gebruikt het materiaal als fundering van een meubel. Het is makkelijk te zagen met een hand- of decoupeerzaag, en je kunt het lijmen, nagelen of vastschroeven.

Hoe geef je je huis een bewuste makeover met spaanplaat?

Als je je huis een makeover gaat geven, moet je als eerste nadenken over wat je wil veranderen. Dan maak je een plan van aanpak: wat moet gemaakt worden en wat koop je zelf. Veel mensen denken dat meubels en planken maken erg moeilijk is en kopen het daarom zelf. Met spaanplaat kun je simpele ontwerpen echter heel makkelijk zelf maken, wat je veel geld scheelt. Met wat how-to youtube filmpjes, een zaag en het materiaal maak je zo een plank of een kastje! Spaanplaat maakt je home-makeover gegarandeerd een succes!

About

No Comments

Leave a Comment