de geschiedenis van de duitse vlag

duitse vlag

De Duitse vlag, zoals wij hem kennen in de volgorde zwart, rood en geel. De kleuren van de Duitse vlag zijn in de afgelopen honderden jaren al een paar keer veranderd. Wist je dat de gele streep, de onderste streep, eerst goud was? Dit was ongeveer heel wat jaar geleden veranderd naar geel.
Zo zijn er nog heel veel leuke feitjes over de Duitse vlag!

 

 

Waarom deze kleuren?

De kleuren zwart, rood en goud stonden in 1919 bekend als de republikeinse kleuren. Voor 1919 waren de kleuren rood wit en zwarte van de Duitse vlag, ook wel de keizerlijke kleuren genoemd.
Veel mensen weten ook niet dat de kleuren zijn veranderd door de jaren heen. Kinderen leren dit ook niet op school tijdens de Duitse les of tijdens geschiedenisles. Het is eigenlijk doodzonde, de geschiedenis van de vlaggen maakt namelijk veel duidelijk. Op internet is hier dan ook veel over te vinden, zelfs oude stukken met de hand geschreven.

 

 

Dezelfde kleuren als de Belgische vlag

Als je de Duitse vlag een kwartslag draait, kom je erachter dat het dan praktisch gezien de Belgische vlag is geworden. Je zal bijna denken dat de landen dat met elkaar afgestemd zouden hebben. Een tijd terug besefte ik mij dit en ben dan ook een uitgebreid onderzoek gestart op het internet. Ik kwam vele verhalen tegen van geschiedeniskundige die complete theorieën hadden bedacht. Sommige theorieën klonken logisch maar werden later in hun eigen stuk ook weer tegen gesproken.
Wat blijkt uiteindelijk, het is gewoon puur toeval. In de 19e eeuw werden de kleuren zwart, rood en goud nou eenmaal veel gebruikt. Dit waren ook de kleuren die zelf gemaakt konden worden, in die tijd bestond er nog geen potje verf van de bouwmarkt.
Het is mij echter niet duidelijk geworden of er ooit ruzie over is ontstaan of dat er afspraken over gemaakt zijn. Ergens kan ik mij voorstellen dat ze er vroeger zelf ook om hebben moeten lachen aangezien het land aan elkaar grenst. Het precieze jaar getal dat de vlaggen bekend werden gemaakt kan ik ook helaas niet terugvinden. Ik weet dus ook niet of eerst de Duitse vlag is gemaakt of de Belgische vlag.

 

 

Kinderen wat bijbrengen

Kinderen worden vaak uitgelegd dat Duitsland lang met Nederland in oorlog was. Kinderen krijgen hierdoor automatisch een negatief beeld over Duitsland. Bij het zien van de vlag denken zij ook aan oorlog. Zo liet ik laatst de Duitse vlag zien aan mijn buurmeisje van 11, het eerste wat ze zij is, dit is de vlag van de oorlog. Ik zou graag dit beeld willen veranderen bij kinderen. Duitsland is namelijk nog zoveel meer!

About

No Comments

Leave a Comment