Weer een spannende tijd tegemoet

examentraining

Zodra je eenmaal klaar bent met de middelbare school, dan vergeet je eigenlijk best veel van die hele ervaring. Pas als je zelf kinderen krijgt, werkt op een middelbare school of als (zoals bij mij) een familielid er nog middenin zit, dan denk je er nog wel eens aan. Zo heb ik een nichtje dat in haar examenjaar zit. Zij gaat momenteel die super spannende tijd tegemoet. Hierdoor reflecteer ik regelmatig op mijn eigen ervaring. Al die zenuwen vooraf en groeiende besef dat het straks voorbij is. Ja, de examenperiode is erg stressvol. Aangezien veel tieners momenteel weer die spannende tijd tegemoet gaan, geef ik vandaag wat handige tips!

#1 Een goede voorbereiding

Toen ik nog op de middelbare school zat, kregen wij in het examenjaar eigenlijk alleen nog maar trainingen van de docenten. Zij stoomden ons echt helemaal klaar voor die grote toetsen. Inmiddels weet ik dat zo’n schema niet de standaard is. Zo moet mijn nichtje het grotendeels op eigen kracht doen. Voor de examens is een goede voorbereiding natuurlijk van belang. Daarom heb ik haar een examentraining cadeau gedaan. Ze heeft wel zelf gekozen voor welk vak. Zij weet immers van zichzelf het beste waar ze nog wat extra ondersteuning voor kan gebruiken.

Zo’n examentraining bereidt de deelnemer voor op het grote moment straks. Wist je bijvoorbeeld dat je examenvragen op een bepaalde manier moet lezen om echt te begrijpen? Soms spelen ze namelijk een beetje met de verwoording. Hierdoor moet je goed opletten. Anders is de kans groot dat je nog het verkeerde antwoord geeft, terwijl je het wel weet! Mijn nichtje heeft allerlei tips en trucjes geleerd tijdens de examentraining. Ze vertelde me dat ze het voor geen goud had willen missen. Daarom kan ik deze examentraining echt aanbevelen!

#2 Als omgeving een beetje ontzien

Als tiener is deze periode super stressvol. Je wilt natuurlijk in één keer je examen halen. Dan ben je er vanaf en kun jij je focussen op wat erna komt! Lekker studeren aan een hogeschool of universiteit: dat is natuurlijk interessanter. Daarom adviseer ik de mensen die momenteel iemand kennen die examen doet het volgende: ontzie hem of haar een beetje. Zijn niet alle huishoudelijke klusjes netjes uitgevoerd? Bewaar dan bijvoorbeeld de preek voor na de toetsen. Als tiener maak je al zoveel veranderingen door. Meer stress en frustratie hoef je er dan echt niet bij te hebben in deze stressvolle periode.

About

No Comments

Leave a Comment