Weetjes over bouwkranen

Voor verschillende werkzaamheden in de wegenbouw worden kraanmachines ingezet. Welke kraan precies geschikt is voor de klus, hangt sterk af van de werkzaamheden, maar ook het terrein. Zo zijn er kranen die ingezet worden om gebouwen te slopen, maar ook voor straatbouw, laden en lossen. Zo heb je torenkranen, hijskranen en telescoopkranen. De laatste soort staat ook wel bekend als mobiele kraan. Lees hier meer over de kranen die in de bouw gebruikt worden.

De torenkraan

De torenkraan is van alle kraansoorten de meest bekende kraan. Je ziet deze kraansoort vaak in steden, waar ze soms tot wel honderd meter boven omringende gebouwen torenen. De naam torenkraan is dan ook te danken aan het feit dat de kraan zo hoog kan reiken. Je kunt je wel voorstellen dat je als torenkraan machinist beter geen hoogtevrees kunt hebben. De torenkraan wordt vooral bij bijvoorbeeld grote bouw- of sloopprojecten in de stad. Dit type kraan kan niet makkelijk worden verplaatst. De torenkraan wordt voor werkzaamheden vastgezet in de grond, zodat hij extra stabiel en stevig staat. Dit is belangrijk, omdat de torenkraan op deze manier zeer zware objecten en goederen kan tillen.

De hijskraan

De hijskraan is ook een bekend type kraan en je ziet deze vaak terug in de industriële havens. Deze kraansoort wordt graag in havens gebruikt omdat deze makkelijk en snel voorwerpen kan verplaatsen en laad en los werk eenvoudig maakt. De hijskraan wordt net als de torenkraan vastgezet in de grond voor versteviging. De verticale boom van de hijskraan kan echter aan de onderkant in het rond gedraait worden. De horizontale boom die bovenop aan de verticale boom bevestigd zit, is aan het uiteinde voorzien van ee haak. Hiermee kunnen goederen gemakkelijk geladen en gelost worden. Dat is erg handig voor alle goederencontainers die vanaf overzee naar de haven worden verscheept en overgezet moeten worden voor transport over land.

De telescoopkraan of mobiele kraan

De telescoopkraan, ofwel mobiele kraan, is aanzienlijk kleiner en daarom ook wel het kleine broertje van de hijs- en torenkraan. Het handige van de telescoopkraan is dat deze mobiel is, en dus niet aan de grond vastgezet wordt. De telescoopkraan zelf is niet altijd mobiel, in dat geval is hij vastgezet aan een vrachtwagen. De mobiele kraan wordt het meest gebruikt voor korte termijn projecten, denk bijvoorbeeld aan de straatbouw. Het fijne van een mobiele kraan is dat deze op plekken kan komen waar andere soorten kranen niet eenvoudig kunnen komen. Als je voor een bouwproject een mobiele kraan nodig hebt, dan zou je online kunnen kijken. Daar staat de meest geschikte mobiele kraan te koop voor jouw project.

About

No Comments

Leave a Comment