Biologisch het ongedierte bestrijden op je gewassen

Het is een van de grootste ergernissen van vele kwekers in zowel planten, groenten, fruit of andere gewassen, een insectenplaag. Helaas komt het erg veel voor dat insecten hun kansen zien en zich gaan nestelen in een kas, waarna de gewassen flink zullen beschadigen. Verschillende gewassen zijn de dupe van een plaag en zullen bloemen bijvoorbeeld niet of voor veel minder geld worden verkocht. De insectenplagen brengen vele nare gevolgen met zich mee en is het erg frustrerend, omdat vele kwekers ook geen chemische bestrijdingsmiddelen willen gebruiken. In dit blog geven we je meer informatie voor hoe je als kweker insectenplagen op een natuurlijke manier kunt bestrijden, zoals met aaltjes bij engerlingen!

Spint bestrijden

Één van de bekendste plaaginsecten die voor veel schade zorgt in verschillende gewassen, is spint. De spintmijt komt voor in zowel de groente- en fruitgewassen, maar weet de spintmijt ook zijn slag te slaan bij verschillende sierplant. De spintmijt blijft zich voortplanten en wordt het in een droge en warme omgeving al snel een enorme plaag voor zowel jezelf als al het gewas. 

In tegenstelling tot vele andere middelen, is er geen direct wondermiddel dat de spintmijt tegen weet te gaan. Wel zou je ervoor kunnen kiezen om zijn directe vijand in te zetten, de roofmijt. Het inzetten van roofmijt is erg effectief in een kas, omdat de spintmijt als de roofmijt zich hier in eenzelfde dichte ruimte bevinden. De roofmijten bewegen zich snel in tempo en zijn ze vaak rood en oranje van kleur. De roofmijt richt zich op alle stadia van spint, maar ligt er toch echt een voorkeur voor de jongere stadia. De roofmijt zal de spint bestrijden, zodat je snel van de enorme plaag af zult zijn en weer de juiste kwaliteit kunt waarborgen voor je gewassen.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Ook engerlingen kunnen voor veel narigheid zorgen. Engerlingen zijn ondergrondse levende larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers behoren. Enkele voorbeelden van de soort kevers waar de larven vanaf kunnen komen zijn larven van de meikever, sallandkever, rozenkever, snuitkever en de junikever. De engerlingen richten schade aan bij de wortels van de planten en vreten hier ondergrondse delen van de plant aan. In de periode tussen juli en september richten de engerlingen erg veel schade aan, waardoor grote delen van een gazon geel kunnen gaan kleuren. Naast dat de engerlingen zelf al veel schade aanrichten, zijn er ook andere dieren die graag de engerlingen eten en schade aanbrengen in het gazon. Verschillende vogels zullen gaan pikken in het gazon, waardoor je erg veel ellende zult overhouden aan de engerlingen. 

Aaltjes kunnen het wondermiddel zijn tegen de engerlingen en helpen je om van de plaag af te komen. De aaltjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van de engerlingen en eten zij ze graag op. Er zijn verschillende aaltjes te verkrijgen die zowel boven als onder de grond leven, net zoals de engerlingen. Wanneer je ervoor kiest om aaltjes aan te schaffen, kun je kiezen voor H. bacteriophora aaltjes, die je snel van de plaag af zullen laten komen!

About

No Comments

Leave a Comment